De NAZ: de stand van zaken in 2021

Sinds de oprichting in 2013 van de Stichting Informatievoorziening Zorg en Welzijn, waardoor de Nederlandse Artikelendatabank voor de Zorg op eigen benen is komen te staan, is de NAZ de grootste databank voor Nederlandstalige artikelen uit ruim 130 zorggerelateerde tijdschriften.

Van de aangeboden tijdschriften wordt binnenkort meer dan de helft door automatische invoer ontsloten. De automatische invoer betreft tijdschriften van Bohn, Stafleu en Van Loghum en vanaf februari ook tijdschriften van Koninklijke Boom uitgevers. De overige bladen worden door een groep vrijwilligers ontsloten*.

Voor wie nog geen abonnement heeft, is het goed te lezen dat de ontsloten artikelen in de NAZ voorzien zijn van een link naar de fulltext. Niet direct toegankelijke artikelen kunnen via een aanvraagknop worden besteld bij de aanbiedende bibliotheek.

De NAZ wordt door enkele UMC’s ook gebruikt om de maatschappelijke impact van artsen en onderzoekers te meten! Maatschappelijke impact wordt steeds belangrijker, dus voor wie nog geen abonnement heeft een extra reden om aan te sluiten bij de NAZ. Heb je interesse, vraag dan om een proeftoegang via info@izw-naz.nl.

Het bestuur
Johannes Belt, voorzitter
Carmen van der Heijden, secretaris
Pauli van Veen, penningmeester

* Mocht je interesse hebben om aan de ontsluiting mee te werken, neem dan contact op met Carmen van der Heijden, secretaris van de Stichting via info@izw-naz.nl. Vanwege het vertrek van de huidige penningmeester in mei a.s. zijn we ook op zoek naar een (onbezoldigd) penningmeester. Neem ook hiervoor contact op met Carmen van der Heijden via info@izw-naz.nl .

Delen: