p/a KNVI Verenigingsbureau, Ambachtsstraat 15, 3861 RH Nijkerk bestuur@bmi-online.nl 033- 2473427

Vacature: Ben jij onze nieuwe secretaris?

Wij zoeken met spoed een bestuurslid/secretaris voor het BMI bestuur.

Als bestuurslid van dit hechte en inspirerende netwerk neem je deel aan vergaderingen met vakgenoten,  organiseer je met het bestuur samen BMI dagen en andere events en zit je bovenop nieuwe ontwikkelingen in het vak.

Als onze nieuwe secretaris heb je affiniteit met:

  • Plannen en notuleren van vergaderingen ca. 4 keer per jaar
  • Samen met de voorzitter opstellen van de agenda voor vergaderingen
  • Mailcorrespondentie bijhouden (het algemene mailadres)
  • Mede organiseren van bijeenkomsten, inschrijfformulieren en uitnodigingen hiervoor    maken (Formdesk)
  • Algemene bestuurstaken, meedenken

Heb je interesse? Neem contact op met Simone Visser bestuur@bmi-online.nl

Delen:

Vacature Informatie specialist KIC Zuyderland

Er is een vacature voor Informatie specialist bij het Kennis- en Informatie Centrum voor 24-30 uur, voor 1 jaar,  met mogelijkheid tot vaste aanstelling bij gebleken geschiktheid.

Solliciteren kan tot 22 november

Delen:

Oproep: meld je aan als gastvrouw/-heer tijdens het KNVI-event “Smart Humanity” op 13 december!

Tijdens het KNVI-event “Smart Humanity” op 13 december (jij komt toch ook?) is het een komen en gaan van sprekers en bezoekers. Zij gaan naar plenaire lezingen, maar natuurlijk ook veel naar lezingen, workshops etc. in kleinere zalen. De organisatie van het event zoekt KNVI’ers, die zin hebben om in die kleinere zalen de sprekers en bezoekers te ontvangen, de tijd van de lezing of workshop in de gaten te houden en dergelijke. Je kunt je opgeven (bij info@knvi.nl  ) voor één sessie of meerdere – als je efficiënt bent, geef je je op voor een sessie, waar je toch zelf heen gaat.

Zie je in Eye!

Delen:

Ben jij onze nieuwe Penningmeester?

Trijntje Lucassen gaat per 1 april 2019 met vervroegd pensioen. Daarom zoekt de BMI een nieuwe penningmeester.

Wat houdt de functie van penningmeester in? Je bent verantwoordelijk voor de inkomsten en uitgaven van de BMI. Dit klinkt misschien moeilijker dan het is. Je hoeft het niet alleen te doen: je hebt altijd een professioneel bureau (KNVI) achter je staan die je overal mee kunnen helpen.

Dit is wat je doet als penningmeester:

  • Je keurt facturen goed of af, nadat je een melding hebt gekregen van het administratiekantoor
  • Je stuurt declaratieformulieren en het emailadres van het administratiekantoor toe aan mensen die hierom vragen
  • Je stelt de begroting op voor het nieuwe jaar met behulp van een invulformulier. Je baseert je op de cijfers van afgelopen jaar en input van de werkgroepen van de BMI. De KNVI moet je begroting goedkeuren. Als ze dit hebben gedaan staan ze garant voor het bedrag dat je hebt begroot.
  • Twee keer per jaar ga je naar een overleg met penningmeesters van andere KNVI-afdelingen
  • Je bent de contactpersoon van het bestuur in de CBN. Ieder jaar kijken jullie of inkomsten en uitgaven met elkaar in balans zijn. De CBN vergadert een á twee keer per jaar, maar het meeste overleg gaat via de mail.

De penningmeester is ook algemeen bestuurslid en neemt deel aan de bestuursvergaderingen. Het bestuur komt vier of vijf keer per jaar bij elkaar. Je denkt dan mee over het beleid en de richting waar de BMI op gaat.

Penningmeester en bestuurslid zijn heeft mij veel opgeleverd, ook voor mijn werk. Je krijgt veel dingen te horen: dat is nuttig en inspirerend!

Proefdraaien in het bestuur en een inwerkperiode behoort tot de mogelijkheden. Voor vragen kun je contact met mij opnemen: t.lucassen@ggzcentraal.nl of tel. 06-1086 7591

 

Trijntje Lucassen

Delen:

Terugkijken op lustrumdag / Irma van Houts

Terugkijken op lustrumdag: BMI als klein maar cruciaal radertje

In 2018 bestaat de afdeling Biomedische Informatie (BMI), onderdeel van vakvereniging KNVI, 65 jaar. Een terugblik op de lustrumdag.

Door: Irma van Houts, lid van de communicatiewerkgroep BMI

Een betere plek om dit te vieren en te gedenken was er niet. Op dinsdag 25 september troffen 50 biomedisch informatiespecialisten elkaar in de boekenstad van Nederland, in Deventer. Deze stad is 1250 jaar oud en viert om die reden ook een lustrum. Een dubbele link betekent dubbel feest.

En dat was het ook. Dat er een groepje bereid was gevonden om naast het gewone werk deze lustrumdag voor te bereiden en feestelijk te gedenken, terwijl er ook al verschillende interviews waren gepubliceerd in het vakblad IP en op de BMI-site, zegt al genoeg over de bevlogenheid en het enthousiasme dat de BMI kenmerkt.

Kennis delen en van elkaar leren

Dat BMI een levendig netwerk is, werd al snel duidelijk tijdens de terugblik van voorzitter Simone Visser op 65 jaar BMI. De oprichting van de Centrale Catalogus Ziekenhuis (CCZ), de oprichting van de Commissie Bij- en Nascholing (CBN) voor de eigen deskundigheidsbevordering omdat er weinig scholing is op dit specifieke vakgebied, de oprichting van de Nederlandse Artikelendatabank voor de Zorg (NAZ): het zijn enkele voorbeelden van de levendigheid en bevlogenheid van deze beroepsgroep, die voortdurend initiatieven neemt om kennis te delen en van elkaar te leren.

En er kwamen op deze dag ook nieuwe anekdotes bij. Zo presenteerde Suzanne Bakker het boek ‘Medische bibliothecarissen, een beetje speciaal maar vooral heel eigen’. Over dit overzicht uit het archief van de BMI gaan we ongetwijfeld meer horen.

Toekomst van het vak

Een terugblik kan niet zonder een vooruitblik. Pensionering is niet aan de orde, tweette ‘librarian whisperer’ Frank Huysmans voorafgaand aan zijn keynote. Huysmans is hoogleraar bibliotheekwetenschap en onderzoeker/adviseur in media, informatie en communicatie. Hij schetste de toekomstige veranderingen in de bibliotheken en de rol van de informatiespecialist hierbij.

“Maken de toenemende digitalisering en robots het werk van het informatiespecialist overbodig?” Een herkenbare en actuele vraag. Digitalisering kan het werk gemakkelijker maken en taken veranderen maar er blijft altijd werk. Goede metadatering door informatiespecialisten is hiervan een voorbeeld. Net als de digitale vergankelijkheid, want links zijn soms onbetrouwbaar omdat ze niet naar de informatie verwijzen die je verwachtte.

Genoeg werk aan de winkel voor informatiespecialisten dus. Huysmans ziet de mens of informatiespecialist als een extreem geavanceerde robot waar je een vraag aan kunt stellen en van wie je een antwoord kunt krijgen, maar die daarnaast ook kan doorvragen en een nieuw antwoord kan geven.

Pedagogische kwaliteiten

“De BMI is een klein maar cruciaal radertje dat de organisatie gevraagd en ongevraagd kan voeden met informatie,” zei Frank Huysmans tot slot. Pedagogische kwaliteiten zijn hierbij onmisbaar: informatiespecialisten kunnen mensen helpen bij het zoeken, vinden en overdragen van informatie zodat ze kunnen blijven leren.

(Keynote ‘librarian whisperer’ Frank Huysmans. Foto: Ger de Bruyn)

Terugkijken op lustrumdag: BMI als klein maar cruciaal radertje

Delen: