KNVI Super Tuesday – ICT in de zorg, de heilige graal? (online)

Wanneer

12/12/2023    
16:00 - 17:30

Evenement type

dinsdag 12 december 2023 van 16:00 uur tot 17:30 uur

Informatietechnologie in de zorg, de heilige graal?De zorgverlening is te duur door de enorme vraag naar zorg, dus we gaan minder zorg verlenen, dan wordt het minder duur.

Dit is een vrije vertaling van het gepresenteerde beleid van deze zomer en iedereen die ooit een beetje argumentatieleer heeft gehad op school voelt op haar klompen aan, dat deze redenering op z’n zachtst gezegd vreemd is. En helaas voor Informatieprofessionals wordt deze zin vaak direct opgevolgd door beweringen over het verder invoeren van technologie om de zorg toch nog minder duur te laten worden. En daar voelen Informatieprofessionals op hun klompen aan, dat dat niet precies waar hoeft te zijn.

Maar hoe zit het dan wel? Wat maakt zorg duur? En zorgt invoering van informatietechnologie dan voor verlaging van de kosten? En wat voor soort kosten bedoelen we dan?

Bij de KNVI zijn we natuurlijk techno-optimisten, maar (informatie)technologie is geen heilige graal en lost ook niet alles op. De zorgverlening is een belangrijk aspect van onze welvaart en van ons welbevinden, voor nu maar ook op de wat langere termijn, als we oud en grijs en hulpbehoevend zijn. Dus we kunnen ons maar beter nu buigen over dit soort vraagstukken en helder krijgen hoe het nu precies zit. Tijdens deze Super Tuesday gaan we precies dat doen.

Een CIO van een Nederlands ziekenhuis neemt ons mee in de verschillende vraagstukken rondom  informatietechnologie in de zorg. Het kostenvraagstuk bijvoorbeeld bestaat niet alleen uit innovatie, maar ook simpelweg uit werkplekkosten, hosting, infra, beheer en hardwarekosten. Ook in een ziekenhuis, net als in ieder ander middelgroot bedrijf moet een CIO al deze kosten in balans weten te houden. Daarnaast kent een ziekenhuis ook de kant van de medische technologie en de ICT rondom de organisatie en het beheer van de zorgtaken. Zit daar dan misschien de slimme inzet van ICT die zorgt voor de gewenste kostenefficiëntie? Onze gast zal met praktische casussen duidelijk maken voor welke uitdagingen een CIO in een ziekenhuis wordt geplaatst.

Ben je al nieuwsgierig geworden? Meld je dan aan voor de Super Tuesday “ICT in de zorg, de heilige graal?

Meer informatie.

Delen: