Library Carpentry workshop 11/17 oktober in Nijmegen

Wanneer

11/10/2022    
Hele dag

Waar

Evenement type

Op dinsdag 11 en maandag 17 oktober 2022 is er weer een Library Carpentry workshop; deze keer op locatie, namelijk in Nijmegen bij de Radboud Universiteit.

In deze workshop leren medewerkers van bibliotheken de beginselen van datavaardigheden.

De workshop wordt georganiseerd door de Bibliotheek UvA/HvA, VU, Universiteit Leiden, Radboud Universiteit en Tilburg University. Bij overinschrijving hebben medewerkers van deze instellingen voorrang.

De voertaal is Nederlands. Een laptop is vereist voor deelname.

Inschrijven kan tot uiterlijk 26 september 2022 via dit formulier.

WAAROM

Redenen om mee te doen kunnen zijn:

  • vergroten van je ‘databewustzijn’
  • beter begrip van dataproblemen die onderzoekers ervaren
  • efficiënter verzamelen en verwerken van data ten behoeve van je werk.

INHOUD

In de workshop werken we met data in de vorm van platte tekst en tabellen. Tekstuele data leer je doorzoeken en manipuleren met behulp van de Unix shell. Bij de analyse van tabelvormige data komt het programma OpenRefine van pas. Ook leer je over reguliere expressies, een methode van patroonherkenning die bij alle vormen van data nuttig is.

VEREIST

Er is geen voorkennis vereist over Unix shell, OpenRefine of reguliere expressies. Wel wordt enige ervaring gevraagd met een spreadsheetprogramma zoals Excel.

Groet,

Levi Damsma (Radboud Universteit), Alice Doek (Universiteit van Amsterdam), Kristina Hettne (Universiteit Leiden), Puck Wildschut (Tilburg University), Matthijs de Zwaan (Vrije Universiteit)

Link

Delen: