Ronde-tafelbijeenkomst woensdag 9 oktober 2019 E-health

Ronde-tafelbijeenkomst woensdag 9 oktober 2019 E-health

Wanneer

09/10/2019    
17:00 - 20:30

Waar

VvAA
Orteliuslaan 750, Utrecht, 3528 BB

Evenement type

UITNODIGING: ronde-tafelbijeenkomst woensdag 9 oktober 2019

‘E-health proof!’

Wat komt er juridisch bij kijken?

Hoe zorgt u ervoor dat uw praktijk ‘e-health proof’ is? Wanneer u kiest voor e-health-oplossingen, is het goed te weten waar u op juridisch gebied op moet letten. In de ronde-tafelbijeenkomst op woensdag 9 oktober aanstaande, krijgt u antwoord op vragen als:

  • Welke verplichte voorbereidingen treft u?
  • Hoe werken e-health-toepassingen door in de behandelrelatie?
  • Wat te doen als er onverhoopt iets mis gaat?

E-health-toepassingen lijken soms nog een ver-van–ons-bed-show. Toch werken veel zorgverleners er in de praktijk al mee. Denk aan (medische) hulpmiddelen die worden verstrekt aan patiënten, apps die helpen bij het stellen van diagnoses en een videoconsult.

Voorbereidend werk
Gaat u een e-health-toepassing gebruiken? Dan is het zaak dat u uitzoekt of het als medisch hulpmiddel kan worden beschouwd. In dat kader is een melding wellicht noodzakelijk. Doet u dit niet en is dit wel verplicht, dan riskeert u een boete van de IGJ.

Behandelrelatie
Bij een e-health-toepassing moet de informed consent vaak anders worden ingevuld. Vanzelfsprekend is het ook van belang te weten waarvoor u aansprakelijk bent wanneer u bijvoorbeeld een apparaat aan een patiënt meegeeft.

 

Programma
Tijdens de ronde-tafelbijeenkomst ‘E-health proof!’ praten mr. drs. Shirin Slabbers (VvAA), mr. Annemarie Smilde (VvAA) en de heer J.J. Buiter (IGJ) u bij over de (juridische) aspecten rondom e-health. In het eerste deel komt met name de aansprakelijkheid, zowel civielrechtelijk als tuchtrechtelijk, aan bod. In januari 2020 volgt het tweede deel van de ronde-tafelbijeenkomst ‘E-health proof!’ waarin privacyregels centraal staan.

In beide bijeenkomsten krijgt u een praktische vertaling van het juridisch kader naar úw dagelijkse praktijk.

 

Over de sprekers

Joël Buiter is werkzaam bij de IGJ als Senior Inspecteur e-Health. De IGJ houdt hierbij toezicht op diverse vlakken: bij fabrikanten van software als medische hulpmiddelen en bij zorginstellingen op het gebied van e-health en zorg-ICT.

Mr. drs. Shirin Slabbers is jurist senior gezondheidsrecht bij VvAA en houdt zich bezig met aansprakelijkheidsrecht en samenwerkingsgeschillen. Daarnaast staat zij veelvuldig medici bij in klacht- en tuchtprocedures en bij onderzoeken door de IGJ. Shirin Slabbers adviseert medisch beroepsbeoefenaren en zorgorganisaties over allerhande gezondheidsrechtelijke zaken.

Mr. Annemarie Smilde is senior specialist gezondheidsrecht bij VvAA. Ze adviseert zorgverleners, zorgondernemingen en beroepsorganisaties in de zorg over de toepassing van wet– en regelgeving. Ze heeft jarenlange ervaring in het bijstaan van zorgverleners in juridische geschillen, waaronder tuchtprocedures. Ook geeft zij ruim twintig jaar scholing en voorlichting aan zorgverleners.

 

Programma

17.00 – 17.30 uur          Inloop met broodje & drankje

17.30 – 19.00 uur          Presentaties van mr. drs. Shirin Slabbers, mr Annemarie Smilde

en de heer Joël Buiter

19.00 – 19.30 uur          Gelegenheid voor vragen & discussie

19.30 – 20.30 uur          Afsluitende borrel

 

Locatie: VvAA, Orteliuslaan 750, Utrecht.

Kosten: geen, u bent onze gast

Aanmelden: u kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst door een mail te sturen aan PostpuntJDV@vvaa.nl.

 

Tot slot

Ik hoop van harte dat wij u mogen verwelkomen op woensdag 9 oktober a.s. Hebt u wel interesse in de bijeenkomst, maar bent u niet in de gelegenheid deze bij te wonen? Laat het ons weten, dan informeren wij u zodra we een nieuwe bijeenkomst of activiteit rond dit thema organiseren.

 

Met vriendelijke groet,

VvAA

 

Mw. mr. Sigrid Stevens

Directeur Juridisch Advies en Rechtsbijstand

VvAA I Orteliuslaan 750 I  Postbus 8153 I 3503 RD I Utrecht

Delen: