Workshop ‘AI onder de motorkap’ (Utrecht)

Wanneer

27/02/2024    
10:00 - 14:30

Waar

UB Binnenstad UU
Drift 27, Utrecht, 3512 BR

Evenement type

AI- en Information Literacy zijn nauw met elkaar verbonden. AI wordt dan ook steeds vaker geïntegreerd in bibliotheekworkshops. Om dit op een goede manier te kunnen doen, is het van belang dat je als informatiespecialist niet alleen begrip hebt van AI-toepassingen maar ook van de onderliggende werking en techniek.

Deze workshop heeft als doel om inzicht te geven in de werking van Large Language Models: wat gebeurt er in een dergelijk model, hoe wordt het getraind, waarom is het zo enorm groot, wat is terminologie waarvan ik op de hoogte zou moeten zijn?

De volgende deelonderwerpen komen aan bod:

  • Aangezien de LLMs binnen het brede veld van AI vallen, zullen we starten met het geven van een bredere achtergrond over de technische historie van AI.
  • Daarna benoemen we kort de voornaamste gebieden waarin AI wordt toegepast.
  • Vervolgens maken we de stap naar Generatieve AI en zoomen we steeds dieper in op de ontwikkeling van LLMs. Met behulp van kennis over traditionele neurale netwerken wordt de basiswerking en terminologie van LLMs uitgelegd.
  • Ook gaan we in op hoe de huidige LLMs zich onderscheiden van hun voorgangers.

Deze achtergrondinformatie helpt je meer inzicht te krijgen in wat er bij LLMs onder de motorkap gebeurt, en hoe dat de mogelijkheden van LLMs beïnvloedt zonder al te diep in de wiskunde te duiken.

Aan het einde van de presentatie heb je meer inzicht over de concepten achter een LLM zoals ChatGPT en kun je die inzichten, waar nodig, delen met studenten, docenten en andere geïnteresseerden.

Meer informatie.

Delen: